HUM: Concertabonnement voor jongeren

Antwerpen, 15 juni 2017

 

Betreft : jongerenabonnement bij Cofena (schooljaar 2017-2018)

 

Beste (oud-)leerlingen,

Geachte ouders,

 

We zijn enorm blij om jullie ook volgend schooljaar weer een jongerenabonnement bij Cofena te kunnen aanbieden.  Voor slechts 60 euro maak je op zes avonden kennis met de crème de la crème uit de wereld van de klassieke muziek : verfrissend jong talent, wereldvermaarde dirigenten, uitgelezen orkesten, … én dit alles in het prestigieuze kader van de vernieuwde Koningin Elisabethzaal.  Wie zou hier niet bij willen zijn ?

 

Het startschot geven we op maandag 9 oktober met het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. rising star M. Nesterowicz.  Met de ouverture tot “Athalia” tonen we aan dat Mendelssohn meer in zijn mars had dan alleen maar elfjesmuziek te schrijven.  Met Dvoraks Zesde Symfonie kleuren we enthousiast buiten de lijntjes, want we gaan voor een minder bekend werk van deze Slavische grootmeester, maar wees gerust : je zal dolenthousiast huppelend de concertzaal verlaten.  Het hoogtepunt van dit concert vormt echter het meest romantische vioolconcerto ooit, dat van M. Bruch.  Als solist hebben we niemand minder dan de sublieme R. Capuçon weten te strikken.   Kippenvel en zakdoekmoment verzekerd !

 

Op maandag 6 november komt éminence grise C. Eschenbach met de machtige symfonische falanx van de SWR.  Als fervent voorvechter van jong talent brengt hij de Duits-Koreaanse pianist C. Park met zich mee.  Reeds als jonge snaak had Christopher een contract bij het prestigieuze label “Deutsche Grammophon”; zijn beide opnames neem ik nog altijd mee naar een eenzaam eiland !  Hij brengt nu bij ons het lyrische 23ste Pianoconcerto van W.A. Mozart, dat andere wonderkind.  Pure gratie !  Na de pauze weerklinkt dan de Zevende Symfonie van A. Bruckner.  Met Eschenbach hebben we hier één van de grootste Brucknerdirigenten van onze tijd aan het roer van een orkest, dat deze muziek als geen andere in de vingers heeft.  Er wacht je geen reuzenslang, die je in een gordiaanse knoop verstikt, zoals een toenmalige criticus het werk omschreef, maar je zal even een glimp van een andere betere wereld kunnen opvangen …

 

Op maandag 4 december bundelen het Groot Omroepkoor uit Nederland en het Symfonisch Orkest van Luxemburg onder de jonge, charismatische dirigent G. Gimeno hun krachten om de “Auferstehung” van G. Mahler te brengen.  Voor mij is deze symfonie één van de meest tot de verbeelding sprekende werken uit de hele muziekgeschiedenis.  Mahler wilde in zijn muziek de hele wereld kunnen omvatten én in zijn tweede symfonie waagt hij zich aan de thematiek van de Verrijzenis.  Je moet dit werk in je leven eens beleefd hebben en wees dan maar zeker, dat het je nooit meer los zal laten !

Enorm trots zijn we op het concert van woensdag 17 januari.  Niemand minder dan de felbegeerde V. Gergiev komt naar de koekenstad met zijn fantastische orkest van het Mariinski theater.  Men vergast ons die avond op een reeks klassiekers van Tchaikowski.  Iedere rechtgeaarde muziekliefhebber heeft deze datum al in zijn agenda aangeduid.  Een absolute eer voor Antwerpen – niet te missen !!!

 

Op maandag 29 januari treedt de Kammerakademie Potsdam o.l.v. A. Manacorda – een persoonlijke ontdekking – aan.  Het orkest heeft hoge ogen gescoord met zijn integrale opname van de symfonieën van Schubert en de pers is ook unaniem lovend over hun recentste Mendelssohn-opnames.  Daarom hebben we er ook niet aan getwijfeld om hen voor een stoutmoedig Mendelssohn-programma uit te nodigen.  Om van alle noeste natuurgeweld te bekomen brengt de teerbesnaarde jonge cellist M. Hornung ons ter verpozing het speelse Tweede Celloconcerto van F.J. Haydn brengen.  Zijn opname van dit werk kreeg ook alle lof toebedeeld.  We hebben altijd al een boon voor jong talent gehad, dus laat je verrassen !

 

Onze reeks sluiten we op donderdag 8 maart met vuurwerk af door ander jong toptalent.  L. Shani is nog geen dertig, maar al vaste gastdirigent bij de Wiener Symphoniker én vanaf september 2018 ook de nieuwe chef van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.  Deze jonge kerel heeft alles in zich om één van de grootste dirigenten van de 21ste eeuw te worden.  De concerten, die ik met hem al beleefd heb, waren van het allerhoogste niveau.  Zijn bezoek aan Antwerpen zal er niet één om snel te vergeten zijn.  Hij brengt een uitgebreid orkestapparaat mee en zal ons platgeslagen achterlaten na Prokofjevs fulminante Vijfde Symfonie.  Maar bij dit alles zou ik nog vergeten dat ook H. Krijgh, een supertalent op de cello, aantreedt in Shostakovich wispelturige Eerste Celloconcerto.  Dit concert belooft een onvergetelijk orgelpunt van een magistrale concertreeks te worden !

 

Hoe verloopt het praktisch ?

  • Wil je meer info rond de programma’s, neem dan een kijkje op : cofena.be
  • Deze abonnementen gelden enkel voor wie onder de 30 is. Anderen moeten zich een abonnement via het bespreekbureau aanschaffen.  Alle info vind je op bovenstaande website.
  • Als je graag een jongerenabonnement neemt, dan stuur je een mail naar cultuurkalender@gmail.com. Je zal dan een uitnodiging tot betaling krijgen.
  • Enkele dagen voor het concert krijg je telkens een herinneringsmail met de verdere praktische gegevens.
  • Als je een keertje niet zelf kan komen, mag je je ticket doorgeven, maar hou er rekening mee dat dit aan een jongere (en dus niet je [groot]ouders) moet zijn !
  • Inschrijven kan tot en met maandag 2 oktober, zolang de voorraad strekt.

 

Heb je nog vragen, geef dan gerust een seintje !

 

Werner De Smet