In het eerste leerjaar is er een gemeenschappelijk basispakket van 27 lesuren.

De keuze van vier + 1 lesuren is afhankelijk van de keuze tussen Latijn of TOP!.

De keuze tussen Latijn en TOP! (STEM, SPORT of TAAL & CULTUUR) berust niet alleen op de resultaten die in het lager onderwijs behaald werden.  Ook de interesse en de inzet moeten aan de basis van die keuze liggen.

Voor meer informatie over deze verschillende keuzeopties klik je op de tabbladen hierboven.

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis en cultuur? Leer je graag talen? Zie je graag hoe een taal als een puzzel in elkaar zit? Heb je eens zin in iets anders, in iets extra’s? Als je antwoord op een van deze vragen ja is, dan is de richting Latijn iets voor jou!

Wat is Latijn ?

“Ik heb gekozen om Latijn verder te doen omdat ik het vooral leuk vind… in de derde graad ligt de fo- cus op de teksten vertalen en antieke cultuur. Latijn heeft me geleerd vanbuiten te leren, maar ook meer inzicht gegeven in talen… Ook doet het me logisch redeneren en inzichtelijk kijken naar zaken.”

(Alice, 6 Latijn-Wiskunde)

Latijn is een taal, maar een taal die je niet leert spreken of schrijven. Oorspronkelijk gesproken door de Romeinen in Italië, verspreidde ze zich in de vorige eeuwen over heel West-Europa en zelfs verder. Ze werd de lingua franca of universele taal van cultuur en wetenschap. Daarom blijft ze ook in het onderwijs belangrijk.

Welke voordelen biedt Latijn ?

In onze richting Latijn zitten leerlingen met een grote belangstelling voor geschiedenis en cultuur. Kies je voor Latijn, dan leer je op een gezonde manier kritisch zijn: je leert nadenken over jezelf en de wereld waarin we leven. Dat doe je door in het verleden te leren kijken, naar de wortels van onze Europese beschaving. Maar bij Latijn leer je nog veel meer: je leert logisch nadenken over hoe een taal is opgebouwd. Je leert analyseren en synthetiseren. Dit helpt je bij het leren van andere vakken, en zeker bij het leren van moderne talen zoals het Frans. Wist je dat in de Romaanse talen (Frans, Italiaans,… ) zo’n 80% van de woorden uit het Latijn komt? Maar ook het Nederlands en het Engels hebben zeer veel woorden uit het Latijn overgenomen. Dit geldt zeker voor de woordenschat van de geneeskunde, het recht en het wetenschappelijk onderzoek. Bovendien brengt de studie van Latijn je een degelijke studiehouding bij: je leert met regelmaat, aandacht en inzicht te studeren. Dit zal je bij hogere studies zeker vooruit helpen.

Hoe leren we Latijn?

Latijn spreek je niet. Je leert het wel begrijpen en vertalen naar het Nederlands. Je moet dus vlot genoeg Nederlands kunnen spreken én schrijven en een basiskennis Nederlands hebben die sterk genoeg is om je ook met spelling en zinsontleding uit de slag te trekken. In het eerste jaar lees je aangepaste teksten van echte Romeinse schrijvers: je ontdekt hun verhalen en toneelstukken in het Latijn. Je leert dus de taal van binnenuit kennen, maar je maakt ook kennis met de prachtige cultuur van de oudheid.

Hoeveel uren besteden we aan Latijn?

Latijn is een hoofdvak; je krijgt er vier uur per week het vak Latijn.

Hoe weet ik of Latijn iets voor mij is?

De leerlingen van ons eerste jaar Latijn zijn erop gebrand om kennis te verwerven. Ze vinden het niet erg om hiervoor een beetje extra moeite te doen. Je bent dus niet snel tevreden met jezelf en je resultaten, en je bent bereid om regelmatig te studeren. Je moet namelijk voor Latijn ook een aanzienlijk pakket woordjes en theorie leren. Je traint je geheugen hiermee en je ontwikkelt je eigen studiemethode en aanpak.

Extra uitdagingen

Na de paasvakantie krijg je gedurende enkele weken een inleiding op het Grieks. Dan leer je de Griekse letters schrijven, ook enkele Griekse woordjes en je maakt kennis met de Griekse mythes. We sluiten dieweken af met onze eigen versie van de Olympische Spelen op ons sportdomein Mariënborgh. Jaja, met speerwerpen, verspringen én worstelen!

Verdere mogelijkheden

Ben je geslaagd in het eerste jaar Klassieke Vorming, dan ligt de weg open naar het tweede jaar Grieks-Latijn of Latijn; je kan ook overgaannaar Moderne Wetenschappen, maar let op: je kan niet vanuit AlgemeneVorming de overstap maken naar Latijn of Latijn-Grieks. In het derde jaarbegint de tweede graad: hier heb je meer keuzecombinaties, naargelang je capaciteiten en interesses. In de Latijnse afdeling kan je kiezen voorLatijn-Wiskunde, Latijn-Moderne Talen, Grieks-Latijn of zelfs Grieks-Latijn-Wiskunde, een unieke richting die je én de klassieken én de wiskunde aanbiedt! Vanaf het vijfde jaar kan je Latijn en Grieks combineren metwetenschappen, wiskunde of moderne talen. Vanuit een richting met Latijnen/of Grieks ben je alleszins zeer goed voorbereid op het hoger onderwijs.

Waarom kiezen voor de optie TOP!?

  • Je kan binnen de optie TOP! kiezen voor STEM, SPORT of TAAL.  Je krijgt dus een extra uitdaging en je kan zo je talenten verder ontwikkelen. Proevertjes van de andere modules worden in het begin van het schooljaar kort aangeboden. Dit draagt bij tot een goede begeleiding van het keuzeproces.
  • Je krijgt 2u/week DIFFERENTIATIE op basis van jouw persoonlijke noden.
    Dit is een flexibel project waar je de kans krijgt jouw keuze voor uitdaging aan te vullen met een extra verdieping in een vak waar je talent voor hebt: wiskunde, Nederlands, Frans en/of Engels.
    Soms heb je eens wat extra hulp en zuurstof nodig. Je krijgt indien nodig ook de ruimte om je te versterken in vakken die moeilijker gaan. Overstappen van versterking naar verdieping (of omgekeerd) zijn gedurende heel het schooljaar mogelijk.
  • Je wil gedurende het schooljaar de vrijheid en de flexibiliteit hebben om samen met de leerkrachten jouw weg te zoeken: naar versterking, verdieping of een extra uitdaging.

Het is belangrijk aan te stippen dat de keuze voor TOP! geen enkele leerling vastzet in een vooraf bepaald traject. Na een A-attest in het eerste jaar kan men overgaan naar elke andere module in het tweede jaar (behalve Latijn of Grieks-Latijn).

STEM

Stem staat voor Science Technology Engineering Mathematics (of wetenschappen, techniek, ontwerpen en wiskunde).  In STEM-projecten komen al deze noemers aan bod.  Soms leunt een STEM-project wat meer naar de technische kant, soms wat meer naar de wetenschappelijke kant.
Leerlingen die kiezen voor TOP! STEM onderzoeken graag, denken analytisch, lossen graag problemen op, werken graag in team, zijn graag bezig met computers, willen kennismaken met STEM, …

Voorbeelden van een STEM-projecten

Lego Mindstorms

De leerlingen bouwen zelf een robot en leren programmeren met deze robot.  Enkele opdrachten zijn de robot laten rijden en tijdig laten stoppen, de robot een bocht laten maken, de robot laten spreken, de robot doen stoppen als hij rood ziet, …

TOP!SECRET

Er is een misdrijf gebeurd en de leerlingen moeten de dader zoeken.  De leerlingen gaan in teams aan de slag, communiceren met elkaar in verschillende geheime codes, zoeken de dader aan de hang van vingerafdrukken en halen ook de DNA uit een kiwi.

SPORT

Alle leerlingen van het 1e jaar krijgen 2u/week L.O. (Lichamelijke Opvoeding).  De leerlingen die kiezen voor de optie TOP! SPORT krijgen nog twee uur extra sport.  Ze krijgen verbreding nl. extra sporten die ze niet tijdens de L.O.-lessen beoefenen, maar ook een verdieping nl. sporten op een hoger niveau.

TAAL & CULTUUR

De leerlingen die kiezen voor TOP! TAAL & CULTUUR werken graag met taal in de ruime zin van het woord: creatief bezig zijn met de Nederlandse taal, eens proeven van een andere taal, …  Ze hebben ook een gezonde nieuwsgierigheid naar de cultuur die hoort bij een bepaalde taal of een bepaald land.